
Valpeoppdragelse/Raising your puppy
I mange år har jeg jobbet med rehabilitering av hunder med atferdsproblemer. Det som jeg ser går igjen hos hunder med atferdsproblemer, er at eieren ikke klarer å lese hundens atferd, noe som resulterer i at eieren ubevisst belønner uønsket atferd. Når en eier eksempelvis koser med en oppspilt/giret hund forsterker eieren den atferden (oppspilthet). Etterhvert øker stressnivået/frustrasjonnivået slik at hunden/valpen kan begynne med destruktiv atferd som eksempelvis å dra i båndet og bjeffe mot motkommende hunder. Forsterker man altså oppspilt atferd, kan man forvente at hunden på et eller annet tidspunkt vil utvikle atferdsproblemer. Kos aldri valpen når han/hun er oppspilt, vent til valpen er rolig, så er du med på å forsterke ro og harmoni i stedenfor stress.
​Bilde:
Husregler og aktiviteter som er med på å fremme en avbalansert valp/hund
1) Valpen trenger å lære seg tålmodighet. I naturen lærer hunder kunsten å vente/lærer tålmodighet mens hunder av høyere rang, spiser først mens de av lavere rang må vente på deres tur. Dette er viktig for hvis ikke den lærer tålmodighet, vil hunden neppe utvikle en "avknapp". Hunder som ikke utvikler en "avknapp" er som regel kronisk stresset. De drar eieren på alle fire på tur, bjeffer manisk mot andre hunder og peser gjerne mye og ofte. Det mange eiere som nevnt tdligere gjør feil er at de lager en scene når de skal ut på tur. De sier med høy stemme, "Bella"SKAL VI PÅ TUR???!!! Med andre ord møter de hunden med masse oppspilthet, og ubevisst oppfordrer hunden til å være oppspilt i det de går ut døren. Den rette måten å gjøre det på, er å ikke si noe i det hele tatt. Ta turbåndet og vent til hunden er rolig, før du setter på turbåndet. Slik at hunden lærer å være rolig i tursammenheng. Deretter når hunden er helt rolig , leder du hunden ut (ikke omvendt). Hunden trenger å lære at det er du som leder den. Dersom hunden vil løpe ut ytterdøren etter du har satt på turbåndet. Ta hunden inn igjen og vent til han er helt rolig, før du leder han ut. Vær sikker på at dersom du ikke lærer hunden at det er du som er føreren/lederen, så vil hunden selv bestemme hva den gjør mens den er på tur (eksempelvis: bjeffe på forbigående mennesker, syklister, postbudet osv).
​
2) Emosjonsregulering
Når jeg underviste i hundepsykologi på vidergående skole skulle jeg ønsket jeg snakket mer om dette temaet. Vi mennesker lærer å regulere følelsene våre gjennom å få verbale tilbakemeldelser/ negative og positive sanksjoner fra omgivelsene. Hunder lærer emosjonsregulering (følelsesregulering) primært gjennom korreksjon og aksept/uaksept. Når jeg ser videoer i sosiale medier som viser lydige hunder, ser jeg som regel stressede hunder som har lært seg at så lenge de er lydig blir de belønnet. Det spiller ingen rolle om hundene er overivrige. Så lenge de sitter når de skal sitte og går fot når de skal gå fot, belønnes denne atferden. Det hundeinstruktørene ikke tenker på er at de ubevisst belønner hunden når den er streset/oppjaget. Jeg i likhet med andre hundetrenere mener det er feil å belønne stress. Dersom man ikke kan/forstår hundepsykologi vil man kunne tolke en stresset hund som glad, når hunden i teorien kun er veldig stresset. Det er problematisk for da står en i fare for å belønne hundens stressede sinnstilstand. Aldri kos, ros eller kos en hund som er stresset! Det vil kun gjøre hunden mer stresset! Belønn alltid ro og unngå å belønne overoppspilthet! Dersom hunden ikke følger husregler (som. f.eks. ikke å gå inn på kjøkkenet) er det viktig at man viser såkalt "uaksept". For å lære hunden "uaksept" er det viktig å lære hunden kommandoen "nei"(se punkt 3)).
​
3) Hvorfor regler og grenser er viktig inne og ute (reduserer bortskjemthet og overdreven dominans)
​
4) Sosialisering: er med på å sikre at valpen utvikler toleranse for ulike "hundepersonligheter"
​
5) Mosjon
​
6) Mental stimuli
​
7) Treningsmetoder når det kommer til uønsket atferd
​
​